ING, Lot Hypotheken en Poelhekke Wagenaar Hypotheken hebben de eerste Gouden Lotus Awards Brondata gewonnen.

Met de Gouden Lotus Awards Brondata worden adviseurs en geldverstrekkers die vooroplopen in het gebruik van brondata in het hypotheekproces in de schijnwerpers gezet. Ze werden op 10 oktober tijdens het plenaire ochtendprogramma van Hypovak uitgereikt door Reinier Van der Heijden en Jennifer Op ’t Hoog, directie HDN (Hypotheek Data Netwerk).

De Awards werden uitgereikt in de categorieën Advieskantoor (Poelhekke Wagenaar Hypotheken), Hypotheekverstrekker Groot (ING) en Hypotheekverstrekker Middelgroot (Lot Hypotheken). De Awards zijn een initiatief van HDN en InFinance en worden uitgereikt aan de adviseur en geldverstrekker die met brondata de meeste impact maken.

Convenant Brondata

In het Convenant Brondata is afgesproken om uiterlijk 1 januari 2025 markt-breed mogelijk te maken dat adviseurs een hypotheekaanvraag van een doorstromer in loondienst (of vergelijkbaar/minder complex) op basis van alleen brondata geaccepteerd krijgt bij een geldverstrekker, door gebruik te maken van een standaard. De Gouden Lotus Award Brondata is een eenmalig initiatief in het kader van het Convenant Brondata. De convenant-deadline van 1 januari 2025 komt nu snel dichterbij en dan rijst de vraag, wie maakt op de dit moment met brondata de meeste impact. Alle marktpartijen die het convenant hebben ondertekend waren in de race voor de Gouden Lotus Award Brondata. Naast de winnaars waren dit de genomineerden: Aegon en Obvion (Hypotheekverstrekker Groot), Argenta en Triodos (Hypotheekverstrekker Middelgroot) en De Hypotheker Den Haag Theresiastraat en De Hypotheker Nieuw-Vennep (Advieskantoor)

Criteria

Voor het bepalen van de genomineerden is een aantal criteria gebruikt. De belangrijkste indicator is het percentage van de hypotheekaanvragen dat met brondata is gedaan. Deze indicator toont aan:

  • Advieskantoor: bij adviseurs laat het percentage zien hoe vaak en hoeveel klanten de adviseur daadwerkelijk helpt in de bemiddelingsfase door een aanvraag te doen met brondata. De hoogste percentages zijn een sterke indicator van het gebruik van brondata om het klantproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bij de adviseurs is naast het percentage hypotheekaanvragen met brondata ook een kwalitatieve weging toegepast. Bij de top 3 adviseurs met het hoogste percentage aanvragen met brondata is inhoudelijk gekeken naar de afwegingen van de adviseur om brondata te gebruiken. Onder andere zaken als ‘voor welke specifieke klantgroepen maakt de adviseur gebruik van brondata’ en ‘op welke manier in het proces wordt brondata ingezet’ zijn hierbij uitgevraagd.
  • Hypotheekverstrekker: bij de geldverstrekkers laat het percentage zien bij welke geldverstrekkers adviseurs de voorkeur hebben voor het gebruik van brondata in het proces. Immers, als een geldverstrekker zijn proces niet of in mindere mate heeft ingeregeld op het gebruik van brondata, is de adviseur minder snel geneigd om brondata te gebruiken in de aanvraag. Hoe gemakkelijker de geldverstrekker het gebruik van brondata maakt, hoe sneller de adviseur zal kiezen brondata te gebruiken in het proces. Uiteraard zijn er meerdere indicatoren meegenomen. Bij de geldverstrekkers is bijvoorbeeld ook gekeken naar het gemiddelde aantal documenten per aanvraag. Hierbij is gekeken naar de geldverstrekkers die zo min mogelijk stukken opvragen, met de aanname dat de combinatie van brondatagebruik en vermindering van het aantal opgevraagde stukken het proces voor de consument nóg verder versoepeld. Daarnaast is gekeken naar de gemiddelde doorlooptijd, waarbij een snellere doorloop een aanwijzing is dat er meer is geautomatiseerd op brondata.